Dlaczego warto zaprosić konopie do kuchni?

Zdrowa żywność, eko, bio czy inne superfoods. Moda na świadome odżywianie rozkręca się z każdym rokiem. Ludzie coraz częściej czytają etykiety produktów i rozważniej wybierają to, co w siebie wrzucają. A jaką rolę odgrywają tu konopie?
Dietetycy zgodnie podkreślają, że w zdrowej diecie konopie powinny zajmować ważne miejsce. Na rynku znajdziemy coraz więcej produktów, które je zawierają. Nie mamy tutaj na myśli medycznej marihuany, która nadal jest w Polsce nielegalna. Chodzi o konopie siewne, które są sprzedawane legalnie w całej Unii Europejskiej.

Konopie przemysłowe (siewne i włókniste) zawierają niewielką ilość psychoaktywnego THC. W ich bogatym składzie znajdziemy natomiast sporą dawkę CBD – kannabidiolu, który wykazuje działanie lecznicze.

Konopie, jakich nie znamy

Czym konopie zasłużyły sobie na miano super żywności? Zawierają sporą gamę cennych składników, a do najważniejszych zaliczymy zwłaszcza kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Poza tym są nieocenionym źródłem witamin i minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez czy witaminy z grupy B oraz witamina E, zwana eliksirem młodości. Konopie to również wartościowe, łatwo przyswajalne białko oraz błonnik pokarmowy. Wszystko to sprawia, że mają one doskonały wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Pomagają zwalczać rozmaite dolegliwości i chronią przed chorobami cywilizacyjnymi.

Zaproś konopie do kuchni

Konopie siewne możemy spożywać na różne sposoby. W sklepach znajdziemy łuskane, niełuskane oraz mielone ziarna, a także sporą ilość produktów zawierających te nasiona. Do najpopularniejszych należą olej konopny, mąka, herbata czy kawa. Spotkamy również makaron konopny i czekoladę z konopiami w składzie.

Konopie warto zaprosić nie tylko do kuchni, ale również do łazienki. Powstaje coraz więcej kosmetyków pielęgnacyjnych z ich udziałem. Warto zaprosić konopie do swojego domu, by poznać ich niezwykłe właściwości.